Spring naar content
Home > Actualiteiten > De proefvakken voor de bestrating liggen!

Nieuws

13-10-2021

De proefvakken voor de bestrating liggen!

Begin augustus zijn er proefvakken aangelegd op de Rooise Markt. In dit nieuwsbericht schreven we hier al over, maar nu liggen de proefvakken er daadwerkelijk. Heb jij ze al gezien?

Experiment

Met de proefvakken testen we verschillende aspecten. Met twee verschillende wijzen van bestrating meten we hoe de beloopbaarheid wordt ervaren. Daarnaast meten we hoe het materiaal zich houdt na gebruik en of de aanduiding van de parkeervakken duidelijk genoeg is. Dit stelt onze ontwerpers in staat om goede keuzes te maken voor de uiteindelijke bestrating van de Markt.

Toegankelijke Markt

Bij de herinrichting van de Markt zijn de toegankelijkheid en beloopbaarheid van de bestrating belangrijk. De huidige steentjes zijn niet altijd even goed beloopbaar. Zeker met een rolstoel of rollator is dit niet prettig. Dat moet in de toekomst anders, maar ‘zonder het historische karakter van de Markt te verliezen’, aldus veel inwoners die hebben meegedacht over het nieuwe ontwerp van de Markt.

Split vs. specie

Op de Markt liggen daarom nu twee proefvakken waarbij de oude stenen zijn hergebruikt. Bij één vak zijn de steentjes in specie gelegd, waarbij de stenen vastliggen in een soort betonmengsel. Bij het andere proefvak zijn de steentjes gelegd in bestratingssplit. Dit is een fijn soort split, net iets grover dan zand.

Eerste bevindingen

Na zo’n twee maanden weten we al dat de beloopbaarheid van het materiaal in de proefvakken onvoldoende verbetert. Dit betekent dat we in het uiteindelijke ontwerp op zoek moeten naar een andere oplossing. Hier houden we rekening mee in het voorlopig ontwerp, dat binnenkort wordt gepresenteerd.

Wilt u meer weten? Neem hier contact met ons op.