Spring naar content
Home > Actualiteiten > Een gevarieerd debat over de toekomst van de Markt

Nieuws

15-09-2020

Een gevarieerd debat over de toekomst van de Markt

Op maandag 14 september vond de digitale debatavond van de Maand van de Markt plaats. Een avond waarin een divers samengesteld gesprekspanel én thuispanel met elkaar in gesprek ging over de opbrengsten van de Maand van de Markt tot dan toe. 

Diverse samenstelling

Het gesprekspanel bestond uit 19 mensen. Allemaal mensen die een bepaalde gebruikersgroep van de Markt vertegenwoordigen. Zo was er iemand vanuit het centrummanagement, de monumentencommissie, Stichting Papgat, de Odaschool, gezondheidscentrum de Meierij, Odendael, vastgoed, kunst en cultuur, een sociaal werker van Welzijn de Meierij, een horecaondernemer en een vertegenwoordiger van de weekmarkt. Ook waren meerdere bewoners aanwezig: een vertegenwoordiger van bewoners aan de Markt, een 12-jarige bewoner en zijn vader en een seniore bewoner van een aanleunwoning van BrabantZorg. Speciale gasten van de avond waren Rijksbouwmeester en Rooienaar in hart en nieren Floris Alkemade en wethouder Harry van Rooijen.

Thuisdeelnemers

Vanuit huis keken 54 mensen live met het debat mee. Aan de hand van vragen en stellingen konden zij meepraten over specifieke thema’s. Uiteindelijk deden van die 54 mensen 25 dat. Het gesprekspanel reageerde op haar beurt onder leiding van voorzitter Marty van de Klundert weer op de antwoorden van de mensen thuis. Op die manier ontstond er ondanks de beperkingen door corona een interessante wisselwerking tussen de mensen thuis en het gesprekspanel.

Conclusie

We blikken terug op een geslaagde avond. Na een ietwat spannende en onhandige start hield de techniek het vol. Door de diverse samenstelling van de mensen in de zaal kwamen behoorlijk diverse geluiden en invalshoeken aan bod.  Zoals Rijksbouwmeester Floris Alkemade het naderhand mooi verwoordde:

Interessant is – en dat noem ik de kunst van het samenleven – hoe al die belangen op de één of andere manier op het plein een plek moeten krijgen. Het mooie van de discussie is dat wat aanvankelijk tegenstellingen lijken toch heel goed bij elkaar kunnen komen als je erover praat.

De deelnemers waren het erover eens: de Markt is de huiskamer van Sint-Oedenrode. Maak het plein inclusief en zorg in het nieuwe ontwerp voor balans tussen de verschillende behoeften.

Heb je de debatavond gemist en wil je wel graag weten wat er is besproken? Kijk de bijeenkomst dan terug! Dat kan op de volgende pagina.