Spring naar content
Home > Actualiteiten > Paardekastanjes Markt Sint-Oedenrode ziek

Nieuws

12-01-2022

Paardekastanjes Markt Sint-Oedenrode ziek

Paardekastanjes Markt Sint-Oedenrode ziek

Twee paardenkastanjes aan de Markt in Sint-Oedenrode worden binnenkort om veiligheidsredenen gekapt. Het betreft bomen aan de oostzijde van het plein. Bij de bomen is de kastanjebloedingsziekte vastgesteld; eerder is nabij al een andere boom om die reden gekapt.

De bomen staan op de kaplijst voor de kapronde die in januari/februari plaats vindt; de aannemer bepaalt zelf de volgorde waarin de bomen op de kaplijst aangepakt worden. Alle bomen krijgen periodiek een veiligheidsinspectie. Bij deze bomen is er risico op omvallen of afbreken. En dat risico kan niet meer weggenomen worden door onderhoud aan de boom.

Het was al bekend dat deze bomen in slechte staat verkeren en niet duurzaam behouden kunnen worden. In het ontwerp voor de herinrichting van de Markt was er ook al van uitgegaan dat ze verdwijnen en er nieuwe bomen voor teruggeplaatst worden. Wethouder Harry van Rooijen: “Wij hadden ze ook liever langer behouden, zodat we er aankomende zomer nog van kunnen genieten tot aan de reconstructie van de Markt. De bomen zijn, ondanks de al zichtbare achteruitgang, mede sfeerbepalend in het straatbeeld en geven verkoeling. Maar we kunnen de veiligheid niet meer garanderen; daarmee is het helaas niet verantwoord ze langer te laten staan.” Het verwijderen van de stobben gebeurt, om praktische en financiële reden, tegelijk met de herinrichting van de Markt.